Science and Technology – Test Set 2

1. If an apple is released from an orbiting spaceship, it will
(a) fall towards the earth
(b) move of a lower speed
(c) move along with the spaceship at the same speed
(d) move at a higher speed

Ans: (c)

2. IC chips for computers are usually made of
(a) Lead
(b) Chromium
(c) Silicon
(d) Gold

Ans: (c)



3. The frst computer was made by
(a) Bill Gates
(b) Bill Clinton
(c) Charles Babbage
(d) Marconi

Ans: (c)

4. Miniaturization of earlier computers to present day computers has been possible due to the use of
(a) Transistors
(b) Integrated circuit chips
(c) Nano-materials
(d) Super conductors

Ans: (b)

5. Which one of the following is used as a moderator in the nuclear reactor ?
(a) Thorium
(b) Graphite
(c) Radium
(d) Ordinary water

Ans: (b)




6. Which one of the following is a part of Infotech Terminology ?
(a) Protocol
(b) Login
(c) Archie
(d) All of the above

Ans: (d)

7. Inventor and founder of www is
(a) Tim Burners Lee
(b) N. Russel
(c) Lee N. Fiyong
(d) Bill Gates

Ans: (a)

8. Missile ‘Astra’ is a
(a) land to land missile
(b) land to air missile
(c) air to air missile
(d) water to land missile

Ans: (c)




9. Russian space craft established a new record by reaching the International Space Station (ISS) in only 6 hours, while earlier the space crafts used to take two or three days to reach the ISS. Which is this space craft ?
(a) Sputnik – II
(b) Soyuz
(c) Zond
(d) Venera

Ans: (b)

10. When did India make frst nuclear weapon explosion ?
(a) 15th May, 1964
(b) 18th May, 1974
(c) 11th May, 1989
(d) 13th May, 1998

Ans: (b)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *