Science and Technology – Test Set 1

1. Cryogenic engines are used in
(a) rockets and spacecrafts
(b) atomic reactors
(c) defrost refrigerators
(d) doing research connected with superconductivity.

Ans: (a)

2. What is the source of electrical energy in an artifcial satellite ?
(a) Solar cells
(b) Mini nuclear reactor
(c) Dynamo
(d) Thermopile

Ans: (a)



3. The fastest super computer of the world is
(a) Param Yuva II
(b) Tianhe-2
(c) IBM Road runner
(d) Titan

Ans: (b)

4. Which one of the following organisations is not related to science and technology ?
(a) DST
(b) CSIR
(c) ICSSR
(d) DAE

Ans: (c)

5. The name of the ICBM developed by India with
a strike range of more than 2000 km is
(a) Prithvi
(b) Trishul
(c) Akash
(d) Agni-II

Ans: (d)




6. ‘Satish Dhawan Space Centre’ is located in
(a) Vishakhapatnam
(b) Goa
(c) Sriharikota
(d) Chennai

Ans: (c)

7. HAL is related to manufacturing of
(a) Telecommunication equipments
(b) Aircrafts
(c) Space missiles
(d) War missiles

Ans: (b)

8. Which one of the following countries is credited with the establishment of Uranium City ?
(a) Australia
(b) Canada
(c) Russia
(d) U.S.A.

Ans: (b)




9. The committees set up by GOI have identifed 5 new sites for Nuclear parks. Of these five, which site has been alloted to AREVA of France ?
(a) Kowadi
(b) Mithi virdi
(c) Jaitapur
(d) Haripur

Ans: (c)

10. Computer virus is a
(a) Fungus
(b) Bacterium
(c) IC 7344
(d) Software programme

Ans: (d)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *