Physics MCQ – Test Set 2

1. Which mirror is used as a rear view mirror in the vehicles ?
(a) Plane
(b) Convex
(c) Concave
(d) Plano concave

Ans: (b)

2. The filament of an electric bulb is made of
(a) copper
(b) aluminium
(c) lead
(d) tungsten

Ans: (d)




3. The reason of mirage is
(a) interference of light
(b) diffraction of light
(c) polarisation of light
(d) total internal reflection of light

Ans: (d)

4. The colour of light is determined by its
(a) amplitude
(b) wavelength
(c) intensity
(d) velocity

Ans: (b)

5. Ultrasonics are sound waves of frequency
(a) greater than 20,000 Hz
(b) less than 10,000 Hz
(c) equal to 1000 Hz
(d) None of these

Ans: (a)




6. Laser is a device for producing
(a) spontaneous radiation
(b) dispersed radiation
(c) scattered radiation
(d) stimulated radiation

Ans: (d)

7. MRI stands for ?
(a) Magnetic Record of Intestines
(b) Magnetic Recording of Investigations
(c) Magnetic Resonance Imaging
(d) Magnetic Resonance in Intestines

Ans: (c)

8. When ice melts, then the
(a) volume increases
(b) volume decreases
(c) mass increases
(d) mass decreases

Ans: (b)




9. What type of electromagnetic radiation is used in the remote control of a television ?
(a) Infrared
(b) Ultraviolet
(c) Visible
(d) None of these

Ans: (a)

10. A 100 watt bulb is kept switched ON for four hours. The units of electrical energy consumed is
(a) 400 unit
(b) 25 unit
(c) 4 unit
(d) 0.4 unit

Ans: (d)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *