Modern Indian History – Test Set 9

1. The single biggest item of British capital investment in India was
(a) railways
(b) plantations and mines
(c) banking and insurance
(d) shipping

Ans: (a)

2. The British colonial policies in India proved moat ruinous for Indian
(a) agriculture
(b) trade
(c) industry
(d) handicrafts

Ans: (d)

3. Indian handicrafts rapidly declined due to
(a) lack of patronage
(b) growing craze for imported goods
(c) stiff competition from the machine-made goods of England
(d) All the above

Ans: (d)




4. The main exponent of the theory of Drain of Wealth was
(a) RC Dutt
(b) Dadabhai Naoroji
(c) DR Gadoil
(d) Karl Mane

Ans: (b)

5. After 1893, when complete ban was imposed on all commercial activities of the Company. India was left open to exploitation by
(a) British officers in India
(b) Planters
(c) British mercantile industrial capitalist class
(d) Zamindars and big landlords

Ans: (c)

6. After the ruin of India’s trade, Industries and handicrafts, the burden of taxation in India had to be mainly borne by
(a) Zamindars
(b) Peasantry
(c) Income-tax payers
(d) All the above

Ans: (b)

7. The earliest nationalist to commit political dacoities (a feature of the later revolutionary movements) was
(a) Jyotiba Phule
(b) Chapekar brothers
(c) Vasudev Balwant Phadke
(d) Yatindra Das

Ans: (c)




8. The new proletariat class which emerged in India on account
of the British economic policies, consisted of
(a) money lenders
(b) landlords
(c) traders
(d) All the above

Ans: (d)

9. Match the following social reforms of modern India with the
reform organisations founded by them and the year of their
foundation:
List-I List-II
A. Raja Ram Mohun Roy (i) Tatvabodhini Sabha (1839)
B. Devendra Nath Tagore (ii) Brahmo Samaj of India (1860)
C. Keshav Chandra Sen (iii) Brahmo Samaj (1828)
D. MG Ranade (iv) Arya Samaj (1875)
E. Dayanand Saraswati (v) Prarthana Samaj (1867)
Codes:
A B C D E
(a) ii i ii v iv
(b) iii i ii v iv
(c) iii ii i iv v
(d) ii i iii v iv

Ans: (b)

10. Match the following social reformers of modern India with
the institutions they founded (including year of their foundation):
List-I List-II
A. Vivekananda (i) Theosophical Society (1882)
B. H P Blavatsky (ii) Ramakrishna Mission (1887)
C. Sir Syed Ahmad Khan (iii) Ahmadiya Movement (1891)
D. Mirza Ghulam Ahmad (iv) Aligarh Movement (1875)
E. Annie Besant (v) Central Hindu College, Varanasi (1898)
Codes:
A B C D E
(a) v ii iii iv i
(b) ii i iv iii v
(c) ii v iii iv i
(d) v ii iv iii i

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *