Modern Indian History – Test Set 7

1. Who of the following was for the first time designated as the
Governor of India
(a) Clive
(b) Comwallis
(c) Warren Hastings
(d) Wellesley

Ans: (c)

2. The master stroke of Lord Wellesley to establish British
paramountcy in India was
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Mediatisation
(d) Annexation of Indian States

Ans: (b)

3. The death of millions of Indiana In frequent famines which
visited India during the 19th century, were mainly due to
(a) overall shortage of food and its improper distribution
(b) commercialisation of agriculture

(c) poor purchasing power of the people due to their extreme
poverty and rise in prices
(d) unremunerative agriculture and fall in agricultural production

Ans: (c)




4. Har Bilas Sarda was Instrumental in the passage of the
famous Sarda Act of 1930, which provided for
(a) enforcing monogamy
(b) removal of restrictions on intercaste marriages
(c) penalisation of parties to a marriage in which the girl was
below 14 or the boy was below 18 years of age
(d) civil marriages

Ans: (c)

5. The Nawab of Awadh who permanently transferred his
capital from Faizabad to Lucknow was
(a) Safdarjang
(b) Shuja-ud-Daulah
(c) Asaf-ud-daula
(d) Saadat Khan

Ans: (c)

6. The Revolt of 1857 in Awadh and Lucknow was led by
(a) Wajid Ali Shah
(b) Begum Hazrat Mahal
(c) Asaf-ud-daula
(d) Begum Zeenat Mahal

Ans: (b)

7. Queen Victoria’s famous proclamation, transferring
authority from the East India Company to the Crown , wasmade from
(a) London
(b) Calcutta
(c) Delhi
(d) Allahabad

Ans: (d)




8. Govind Dhondu Pant, popularly known was Nanasaheb,
and one of the principal leaders of the Revolt of 1857, was
the adopted heir and successor of
(a) Peshwa Baji Rao II
(b) King of Jhansi
(c) Madhav Rao Sindhia
(d) Malhar Rao Holkar

Ans: (a)

9. During the first hundred years of the British rule In India,
people’s resentment and Opposition to the British policies
mainly surfaced In the form of
(a) Tribal uprisings
(b) Peasant uprisings
(c) Civil uprisings
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (d)

10. The peasant movements, revolts, riots, struggles, etc. in 19th
century, India remained mainly localised because
(a) they were mainly directed against enhancement in rent,
evictions, usurious practices of moneylenders, etc.
(b) the peasants had no leadership and organisation
(c) they grew out of local grievances
(d) the big landlords were allies of the British

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *