Modern Indian History – Test Set 15

1. Who threw two bombs on the Door of the Central Assembly in New Delhi on April 8, 1929?
(a) Bhagat Singh
(b) Batukeshwar Dutt
(c) Raj Guru
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (d)

2. The main founder (s) of the Swaraj Party was/were
(a) CR Das
(b) Motilal Nehru
(c) Madan Mohan Malaviya
(d) Only (a) and (b) above

Ans: (d)




3. The Hindustan Republican Association, subsequently styled
as the Hindustan Socialist Republican Association (HSRA)
was founded in 1924 by
(a) Bhagat Singh
(b) Chandra Shekhar Azad
(c) Jogesh Chandra Chatterji
(d) Sachindra Sanyal

Ans: (d)

4. In the famous Kakori Conspiracy Case (August 1925) which of the following revolutionaries was not hanged?
(a) Ram Prasad Bismil
(b) Asafaqulla Khan
(c) Snehlata
(d) Suhasini Sarkar

Ans: (c)

5. To avenge the brutal lathi charge on Lala Lajpat Rai
(October 30, 1928), which was believed to have caused his
death subsequently, who murdered Saunders, the Assistant
Superintendent of Police, Lahore?
(a) Batukeshwar Dutt
(b) Bhagat Singh
(c) Chandra Shekhar Azad
(d) Sachindra Sanyal

Ans: (b)



6. The revolutionary who was an accused in Lahore
Conspiracy Case and who died in Jail after 64 days fast was
(a) Jatin Das
(b) Sukh Dev
(c) Raj Guru
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (a)

7. The Congressmen who wanted to contest the elections under
the Act of 1919 and enter the legislature, formed a party (1923) called
(a) Swaraj Party
(b) Congress Swarajya Party
(c) Nationalist Party
(d) Liberal Party

Ans: (a)




8. At midnight on December 31, 1929 who unfuried the tricolor
flag on Indian Independence on the banks of the Ravi at Lahore?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Subhas Bose
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru

Ans: (c)

9. Which of the following was not one of the historic decisions
of the Lahore Session (1929) of the Indian National Congress?
(a) Decision to launch a programme of civil disobedience
(b) Complete independence (Poorna Swaraj) as the goal of the Indian National Congress
(c) Decision to observe Januazy 26 as the Poorna Swaraj Day
(d) To treat the communal problem as a national issue

Ans: (d)

10. Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement on March 12, 1930 by
(a) asking the Viceroy through a letter containing Eleven Points Programme to remove the evils of the British rule
(b) Dandi March to break the Salt Laws
(c) asking the people to take Poorna Swaraj Pledge
(d) launching the non-payment of taxes campaign

Ans: (b)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *