Medieval Indian History-Test Set 2

1. The Buddhist universities of Nalanda and Vikramshila in Bihar were destroyed during the invasions of
(a) Mahmud of Ghazni
(b) Muhammad Ghori
(c) Bakhtiyar Khalji
(d) All Mardan Khalji

Ans: (c)

2. The real founder of the Sultanate of Delhi and its first dynasty was
(a) Muhammad Ghuri
(b) Qutub-ud-din-Aibak
(c) Iltutmish
(d) Balban

Ans: (c)

3. From the point of view of the Turkish rule, the most important contribution of IItutmish was
(a) Establishment of dynastic rule
(b) He was the first Muslim ruler in India to issue coins
(c) He made Delhi the capital of the Sultanate
(d) He organised the Iqta System

Ans: (d)



4. Haziya (the daughter of IItutmish) the only woman ruler in the history of Medieval India ascended the throne with the support of
(a) the army
(b) the nobility
(c) the people of Delhi
(d) All the above

Ans: (d)

5. The first medieval ruler to propound the divine theory of Kingship was
(a) Iltutmish
(b) Raziya
(c) Balban
(d) Alauddin Khalji

Ans: (c)

6. The firat Sultan of Delhi to cross the Narmada and move to the south was
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad-bin-Tughluq

Ans: (c)

7. The only known ruler in the history of India to have fixed the prices of different commodities, rigidly enforced quality control and ensured easy availability of essential commodities was
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khalji
(c) Raziya
(d) Ghiyasuddin Tughluq

Ans: (b)

8. Alauddin Khalji rigidly enforced ‘market control’ or economic regulations for
(a) building up a large and contented army with small salaries
(b) the general welfare of the people
(c) both (a) and (b) above
(d) curbing dishonest merchants and traders

Ans: (c)




9. Muhammad-bin Tughluq transferred his capital from Delhi to Devagiri (which he named Daulatabad) because
(a) Delhi was insecure on account of Mongol invasions
(b) Devagiri was more centrally located
(c) from Devagiri he wanted to complete the conquest of the South
(d) All the above

Ans: (d)

10. The Sultan who completed the conquest of the South and broke the political barriers between the North and the South was
(a) Alauddin Khalji
(b) Ghiyasuddin Tughluq
(c) Muhammad-bin-Tughluq
(d) Firuz Tughluq

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *