Medieval Indian History – Test Set 15

1. The Portuguese under the leadership of Vasco da Gama in 1498 first landed at
(a) Cochin
(b) Calicut
(c) Quilon
(d) Pulicut

Ans: (b)

2. The Portuguese gained a stronghold in India after defeating the Zamorln of Calicut.
The word Zamorin stands for
(a) King(b) Warlord
(c) Sealord
(d) Admiral

Ans: (c)



3. Who of the following Portuguese Is regarded as a ‘monster in human disguise’ and the one who had no bowels of compassion?
(a) Vasco da Gama
(b) Albuquerque
(c) Almeida
(d) Joao de Castro

Ans: (a)

4. Who of the following Portuguese Viceroys in India captured Goa (1510) from the Adil
Shahi Sultan of Bijapur and made it the headquarters of the Protuguese government in India?
(a) Albuquerque
(b) Almeida
(c) Joao De Castro
(d) Dom Luiz De Atayde

Ans: (a)

5. The Portuguese naval monopoly In the Indian waters was shattered by the
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (a)




6. When Chittor was captured by Akbar (1558), the Rana of Mewar was
(a) Rana Udai Singh
(b) Rana Pratap
(c) Rana Kumbha
(d) Rana Amar Singh

Ans: (a)

7. In the Battle of Haldighati the Mughal troops were commanded by
(a) Asaf khan
(b) Raja Man Singh of Amber
(c) Qazi Khan
(d) Todar Mal

Ans: (b)

8. After the Call of Chittor, the city which became the capital of Mewar was
(a) Merta
(b) Kumbhalgarh
(c) Mandalgarh
(d) Udaipur

Ans: (d)




9. Two women who, while conducting the affairs of their states faced Akbar’s wars of
conquest were Rani Durgawati and Chand Bibi (or Sultana), respectively of
(a) Jaisalmer and Khandesh
(b) Malwa and Gujarat
(c) Gondwana and Ahmadnagar
(d) Ranathambhor and Khandesh

Ans: (c)

10. Akbar’s concept of Sulh-i-kul (or Qul) means
(a) friendship and goodwill to all
(b) common brotherhood
(c) fraternity and friendship
(d) harmony and peace to all

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *