Medieval Indian History-Test Set 1

1. Todarmal is associated with the revenue system known as
(a) Kankut
(b) Ghalla Bakshi
(c) Zabti or Zabt
(d) Nasaq

Ans: (c


2. The original name of Tansen, the greatest musician of the court of Akbar, was
(a) Makaranda Pandey
(b) Ramatanu Pande
(c) Haridas
(d) Lal Kalawant

Ans: (b)

3. Of the so-called ‘Nine Gems of the Court of Akbar’ the one who was a reputed poet of Hindi, was
(a) Abul Fazl
(b) Faizi
(c) Abdur Rahim Khan-i-Khana
(d) Birbal

Ans: (c)

4. The greatest historian of the reign of Akbar, who wrote Akbarnama and Ain-i-Akbari, was
(a) Nizamuddin Ahmad
(b) Abdur Qadir Badauni
(c) Abul Fazl
(d) Abdas Khan Arwani

Ans: (c)




5. Akbar granted the present site of Amritsar to the Sikh Guru
(a) Amar Das
(b) Angad
(c) Ram Das
(d) Arjan

Ans: (a)

6. Mansabdari System was founded by Akbar. The Mansabdars were
(a) military commanders
(b) provincial governors
(c) high civil and military officers
(d) all of the above

Ans: (d)

7. The most important poet at the court of Mahmud of Ghazni, who wrote Shahnama and
is regarded as the “Immortal Homer of the East” was
(a) Utbi
(b) Firdausi
(c) Alberuni
(d) Baihaqi

Ans: (b)

8. During the course of his numerous invasions, Muhammad Ghori (Before his conquest in the Second Battle of Tarain) was defeated by
(a) Chalukya king Bhima II of Gujarat
(b) Prithviraja Chauhan III of Ajmer
(c) Both (a) and (b) above
(d) (b) and the Chandela king Paramardi

Ans: (c)

9. Muhammad Ghori laid the foundation of the Turkish Empire in India by defeating
(a) Prithviraj Chauhan in Second Battle of Tarain
(b) Jayachanda in the Battle of Chandawar
(c) The Chandelas
(d) Both (a) and (b) above

Ans: (d)




10. It is said that Muhammad-bin-Bakhtiyar Khalji, one of the commanders of Muhammad Ghuri, conquered Nadia (one of the capitals of Bengal) with only 18 horsemen. The king of Bengal who then fled barefoot from his palace was
(a) Samantasena
(b) Hemantasena
(c) Ballalasena
(d) Lakshamanasena

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *