Indian Polity – Test Set 6 (The Union Legislature)

1. The Rajya Sabha can have a maximum strength of: [NDA 1992]
(a) 200
(b) 210
(c) 250
(d) 260

Ans: (c)

2. Members of the Rajya Sabha are elected according to : [Delhi Police 1994]
(a) Cumulative Vote System
(b) Single Non-transferable Vote System
(c) Single Transferable Vote System
(d) None of the above

Ans: (c)

3. At present the Rajya Sabha consists of _______ members.
(a) 250
(b) 245
(c) 238
(d) 240

Ans: (b)




4. Who was the first speaker of the Lok Sabha?
(a) Malgaonkar
(b) P. Upendra
(c) Anantha Sayanam Ayyanagar
(d) Hukam Singh

Ans: (a)

5. Who among the following was never the Lok Sabha Speaker? [IAS 2004]
(a) K.V.K. Sundaram
(b) G.S. Dhillon
(c) Balirarn Bhagat
(d) Hukarn Singh

Ans: (a)

6. Who, according to the Anti-Defection Act, is the final authority to decide whether a
member of Lok Sabha has incurred disqualification due to defection?
(a) Speaker
(b) President
(c) Election Commission
(d) High Court

Ans: (a)

7. Who is authorised to decide over a dispute regarding disqualification of a member of Parliament ?
(a) Election Commissioner
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) President
(d) A Committee set up by the Parliament

Ans: (c)

8. Match the following:
Parliamentary Terms
A. Starred Question
B. Unstarred Question
C. Short Notice Question
Meaning
1. One asked by a member on matters of public importance of an urgent nature
2. One for which the Concerned minister has to lay on the table a written answer
3. One for which an oral answer is required to be given by a minister on the floor of the House
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 1 3
(c) 3 1 2
(d) 3 2 1

Ans: (d)




9. The Lok Sabha is called in session for at least how many times in a year?
(a) Twice
(b) Once
(c) Thrice
(d) Four times

Ans: (c)

10. What is ‘zero hour’?
(a) When the proposals of the opposition are considered
(b) When matters of utmost importance are raised
(c) Interval between the morning- and afternoon sessions
(d) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *