Indian Polity -Test Set 3

1. Under which Article of the Constitution are the Cultural and Educational Rights granted? [Railways 1995]
(a) Article 29 and 31
(b) Article 29 and 32
(c) Article 29 and 30
(d) Article 30 and 31

Ans: (c)

2. Which of the following is not specifically mentioned in Article 19 of the Constitution?
(a) Freedom of speech and expression
(b) Freedom to assemble peacefully without arms
(c) Freedom to move freely
(d) Freedom of the press

Ans: (d)

3. Right to Constitutional Remedies comes under:
(a) Fundamental Rights
(b) Legal Rights
(c) Constitutional Rights
(d) Natural Rights

Ans: (a)




4. If an Indian citizen is denied a public office because of his religion, which of the following Fundamental Rights is denied to him? [Asstt Grade 1994]
(a) Right to Freedom
(b) Right to Equality
(c) Right to Freedom of Religion
(d) Right against Exploitation

Ans: (b)

5. Fundamental Freedoms under Article 19 are suspended during emergency caused by:
(a) war or external aggression
(b) failure of constitutional machinery of a State
(c) internal armed rebellion
(d) financial crisis

Ans: (a)

6. The theory of Fundamental Rights implies: [NDA 1992]
(a) sovereignty of the people
(b) equality of opportunity for all
(c) limited government
(d) equality of all before law

Ans: (c)

7. Prohibition of discrimination on grounds of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under: [IAS 1995]
(a) the Right to Freedom of Religion
(b) the Right against Exploitation
(c) the Cultural and Educational Rights
(d) the Right to Equality

Ans: (d)

8. Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented :
(a) in the Supreme Court only
(b) in the High Court only
(c) either in the Supreme Court or in the High Court
(d) first in the Supreme Court and then in the High Court

Ans: (c)



9. Which of the following is/are included in the Directive Principles of State Policy? [IAS 2008]
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Prohibition of consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

10. Indian Constitution recognises minorities on the basis of:
(a) religion
(b) caste
(c) population
(d) colour

Ans: (a)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *