Indian Polity – Test Set 15 ( Indian Constitutional Development)

1. Who was the President of the Constituent Assembly?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) C. Rajagopalachari

Ans: (b)

2. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at :
(a) Kanpur
(b) Bombay
(c) Lucknow
(d) Lahore

Ans: (c)



3. The Constituent Assembly arrived at decisions on the various provisions of the Constitution:
(a) by a majority vote
(b) by a two-thirds majority
(c) by consensus
(d) unanimously

Ans: (c)

4. The most profound influence on the drafting of the Indian Constitution was exercised by the
(a) U.S. Constitution
(b) British Constitution
(c) Government of India Act, 1935
(d) French ideals of Liberty and Fraternity

Ans: (c)

5. Match the following:
Committees of Constituent : Assembly Chairmen
A. Drafting Committee 1. Vallabhbhai PateI
B. Committee on Fundamental and Minority Rights 2. Jawaharlal Nehru
C. Union Constitution Committee 3. Kanhiyalal Munshi
D. Working Committee 4. B.R. Ambedkar
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 1 3
(c) 4 1 3 2
(d) 4 1 2 3

Ans: (d)



6. Which one of the following statements is correct? [IAS 2004]
(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946
(b) Jawaharlal Nehru; M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India
(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947
(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950

Ans: (a)

7. Match the following:
A. July 22, 1947 1. Adoption of National Song by the Constituent Assembly
B. January 24, 1950 2. Adoption of National Emblem by the Government
C. January 26, 1950 3. Adoption of National Calendar by the Government
D. March 22, 1957 4. Adoption of National Flag by the Constituent Assembly
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 3 1 2 4
(c) 4 2 1 3
(d) 2 1 3 4

Ans: (a)

8. Which of the following is/are correctly matched?
I. India’s National Song-Vande Mataram
II. India s National Flower-Rose
III. India’s National Animal-Tiger
IV. India’s National Bird-Eagle
(a) I and IV
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) I and III

Ans: (d)



9. The design of the National Flag was adopted by the Constitutent Assembly of India in:
(a) July, 1948
(b) July, 1950
(c) July, 1947
(d) August, 1947

Ans: (c)

10. Which of the following are the principal features of Government of India Act, 1919?
1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.
2. Introduction of separate communal electorate for Muslims.
3. Devolution of legislative authority by the Centre to the Provinces.
4. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *