Indian Polity – Test Set 10 (Public Service Commissions / Attorney General / CAG / Election Commission)

1. The first general elections in India were held in:
(a) 1949
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1947

Ans: (c)

2. The Congress lost its monopoly of power in the States for the first time after the elections of:
(a) 1967
(b) 1971
(c) 1977
(d) 1955

Ans: (a)

3. The State Election Commission can be removed from office:
(a) only by the Governor
(b) in the same manner and on the same grounds as a Judge of the Supreme Court
(c) only by the President on the advice of the Chief Justice of the concerned State
(d) in the same manner as the Vice-President of India

Ans: (b)




4. Electioneering has to stop in a constituency:
(a) one day before the election
(b) 48 hours before election starts
(c) 36 hours before a poll commences
(d) 48 hours before the closing hour of polling

Ans: (d)

5. Who is responsible for the registration of voters?
(a) Government
(b) Voters
(c) Political parties
(d) Election Commission

Ans: (d)

6. Who can cast their votes by postal ballot?
1. Members of the Armed Forces.
2. Officials on election duty.
3. Foreign Service personal when posted abroad.
(a) I and III
(b) II and III
(c) III only
(d) I, II and III

Ans: (d)




7. A political party is recognised by the Election Commission only if:
1. it has been engaged in political activity for a continuous period of five years.
2. has returned at least one member of the Lok Sabha for every 2Smembers of that House or
any fraction of that number elected from that State.
3. has polled not less than six percent of the total number of valid votes polled by allcontesting candidates at the general elections.
4. has contested election in four or more States in three consecutive general elections.
(a) I and II
(b) I, III and IV
(c) I, II and III
(d) I, II, III and IV

Ans: (c)

8. What is the correct sequence of steps in electoral procedure?
1. Filing of nominations.
2. Presidential notification.
3. Scrutiny of nomination papers.
4. Withdrawal of candidature.
5. Allotment of symbols.
(a) I, III, IV, V, II
(b) II, I, IV, V, III
(c) I, III, V, IV, II
(d) II, I, III, IV, V

Ans: (d)

9. Recognition to a political party is accorded by: [CDS 1992]
(a) the Speaker of the Lok Sabha in the case of national parties and the Speaker of
Legislative Assemblies in the case of regional parties
(b) the Election Commission
(c) the Ministry of Parliamentary Affairs
(d) a Committee of Whips

Ans: (b)




10. Which one of the following statements is not correct? [CDS 2004]
(a) The Election Commissioner scan not be removed from their office except on
recommendations by the Chief Election Commissioner
(b) In case of difference of opinion amongst the Chief Election Commissioner and other
‘Election Commissioners, the matter is decided by the Law Commission
(c) The Chief Election Commissioner and’ other Election Commissioners enjoy equal powers
(d) The term of office of an Election Commissioner is six years from the date he assumes
office or till the day he attains the age of 65 years, whichever is earlier

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *