Indian Polity -Test Set 1

The Cabinet Mission to India was headed by : [Asstt Grade 1992]
(a) Stafford Cripps
(b) A.V. Alexander
(c) Lord Pethick Lawrence
(d) Hugh Gaitskell

Ans: (c)

2. The Constitution of India was adopted by the: [Teachers’ Exam 1994]
(a) Governor General
(b) British Parliament
(c) Constituent Assembly
(d) Parliament of India

Ans: (c)

3. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946
(b) 9th December, 1946
(c) 20th February, 1947
(d) 3rd June, 1947

Ans: (b)




4. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31st October, 1947, its reduced membership was:
(a) 299
(b) 311
(c) 319
(d) 331

Ans: (a)

5. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India? [CDS 1995]
(a) Dr. B.N. Rao
(b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) K.M. Munshi
(d) M.C. Setalvad

Ans: (a)

6. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up :
(a) under the Indian Independence Act, 1947
(b) under the Cabinet Mission Plan, 1946
(c) through a resolution of the provisional government
(d) by the Indian National Congress

Ans: (b)

7. The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set up in :
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1949

Ans: (b)

8. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?
(a) Sachidananda Sinha
(b) B. R. Ambedkar
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) P. Upendra

Ans: (a)




9. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution? [CDS 1992]
(a) Rajendra Prasad
(b) Tej Bahadur Sapru
(c) C. Rajagopalachari
(d) B. R. Ambedkar

Ans: (d)

10. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) about 6 months in 1949
(b) exactly a year since Nov 26, 1948
(c) about 2 years since Aug 15, 1947
(d) about 3 years since Dec 9, 1946

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *