Indian Economy – Test Set 8 (Natural Resources and Facts of Indian Economy)

1. Highest milk producer in India is :
(a) U.P.
(b) Gujarat
(c) Punjab
(d) Haryana

Ans: (a)

2. The per capita foodgrains consumption:
(a) has fallen steadily over the years
(b) has fluctuated
(c) has remained stagnant
(d) has risen very slowly

Ans: (d)

3. Low productivity of agriculture in India is not caused by:
(a) inadequate availability of inputs
(b) subdivision of land holdings
(c) less area under cultivation
(d) poor finance facilities

Ans: (c)




4. GDR means:
(a) ‘gross domestic ratio’ which is a macro aggregate
(b) ‘global depository receipt’ which is the mechanism to raise funds from international market
(c) ‘global development range’ which has been set up by UNO for developing countries
(d) ‘geographically developed regions’ as defined by the UNDP

Ans: (b)

5. The Green Revolution has led to :
1. spurt in all foodgrains production
2. increase in regional inequalities
3. reduction in inter-personal inequalities within a region
4. good production in wheat
(a) 1 and 3
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 2 and 4

Ans: (d)

6. The success of the Green Revolution does not require:
(a) adequate irrigation facilities
(b) availability of high yielding seeds
(c) pesticides and chemical fertilizers
(d) large scale mechanization

Ans: (d)

7. NAFED is concerned with:
1. promotion of inter-state and export trade of farm produce
2. import of foodgrains for buffer stocking and public distribution
3. marketing of eggs and poultry’ at national level
4. movement of consumer goods from surplus areas to scarcity areas
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

Ans: (d)




8. The ‘Year of Great Divide’ refers to:
(a) rapid growth rate in population after 1921
(b) the declining sex ratio after 1921
(c) the slow-down in death rate after 1921
(d) all the above

Ans: (a)

9. The increase in agricultural production is due to:
1. increase in area under crops
2. improvement in yield
3. improvement in cropping pattern
4. effective implementation of land reforms
(a) 1 and 3
(b) 1 and
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

10. In India the co-operative movement was initiated in the sector of :
(a) farming
(b) consumer goods production
(c) agricultural credit
(d) marketing of agricultural products

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *