Indian Economy -Test Set 2

1. The ‘Slack Season’ in the Indian Economy is:
(a) March – April
(b) Sept. – Dec.
(c) Jan. – June
(d) Feb. – April

Ans: (c)

2. Consider the following statements:
1. The nation-wide scheme of the National Child Labour Projects (NCLP) is run by the Union Ministry of Social Justice and Empowerment.
2. Gurupadswamy Committee dealt with the issues of child labour.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2007]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

3. Which of the following groups of states has the largest concentration of rural poor and people living below the poverty line?
(a) Karnataka, Maharashtra, Goa
(b) Goa, Andhra Pradesh, Maharashtra
(c) Tamil Nadu, Kerala, Goa
(d) Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu

Ans: (d)




4. India’s wage policy is based on : [Railways 1994]
(a) cost of living
(b) standard of living
(c) productivity
(d) None of the above

Ans: (a)

5. Unemployment which occurs when workers move from one job to another job is known as : [IAS 1992]
(a) seasonal unemployment
(b) frictional unemployment
(c) cyclical unemployment
(d) technological unemployment

Ans: (b)

6. The type of unemployment mostly found in India can be characterised as :
(a) structural
(b) frictional
(c) cyclical
(d) disguised

Ans: (d)

7. Disguised unemployment in India is mainly related to :
1. agricultural sector
2. rural area
3. factory sector
4. urban area
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4

Ans: (a)

8. One of the reasons for India’s occupational structure remaining more or less the same over the years has been that: [IAS 1995]
(a) productivity in agriculture has been high enough to induce people to stay with agriculture
(b) people are largely unaware of the significance of transition from agriculture to industry for economic development
(c) investment pattern has been directed towards capital intensive industries
(d) ceilings on land holdings have enabled more people to- own land and hence their preference to stay with agriculture

Ans: (b)



9. Which of the following is/are correct?
I. Bulk of unemployment in India is in rural areas
II. The disguised unemployment in agricultural sector is perennial
III. Industrialisation has rendered several people job-less in India
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) I only
(d) II and III

Ans: (a)

10. Among the reasons for disguised unemployment in the rural areas is :
(a) choice of a heavy industry model for economic development
(b) low levels of technological development in the country
(c) heavy pressure of population along with slow implementation of land reforms
(d) high illiteracy rate

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *