Indian Economy – Test Set 15 (International Organisations and Human Development)

1. PIIGS is the group of nations falling under…….. [RBI Grade B Officer 2011]
(1) Euro zone
(2) Asia Pacific
(3) SAARC
(4) NATO
(5) Commonwealth

Ans: (1)

2. As we all know rise of the ‘BRICS’ has left a vast impact on almost all aspects of the global economy. However, which of the following cannot be called as the direct effect(s) of ‘Rise of the BRICS’ on global/other powerful economy/ economies? [Punjab & Sindh Bank 2011]
(A) Countries like China wish to learn more about outsourcing from India.
(B) It has made countries to suffer from Sub-prime Crisis.
(C) EURO has become a powerful currency and many non-Euro countries are in ‘Swap Agreement’ with various nations.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) All A, B & C
(5) None of these

Ans: (5)




3. Very often we read about the Doha Ministerial Conference 2001 in reference to WTOnegotiations. What were the major issues over which nations were of different opinions? [Punjab & Sindh Bank 2011]
(A) Providing subsidy to agriculture.
(B) Export of patented drugs/medicines by developed nations.
(C) Restriction on natural movement of people from one nation to other.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Both A and C
(5) None of these

Ans: (1)

4. Which of the following names/terms is NOT associated with the World Trade Organization (WTO)? [Punjab & Sindh Bank 2011]
(1) UNCTAD
(2) GATI
(3) GATS
(4) SEWA
(5) FTA

Ans: (4)

5. The International Development Association, a lending agency, is administered by the [IAS 2010]
(a) International Bank for Reconstruction and Development
(b) International Fund for Agricultural Development
(c) United Nations Development Programme
(d) United Nations Industrial Development Organization

Ans: (a)




6. Consider the following countries:
1. Brazil
2. Mexico
3. South Africa
According to UNCTAD, which of the above is/are categorized as “Emerging Economies”? [IAS 2010]
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

7. Which one of the following is not related to United Nations? [IAS 2010]
(a) Multilateral Investment Guarantee Agency
(b) International Finance Corporation
(c) International Centre for Settlement of Investment Disputes
(d) Bank for International Settlements

Ans: (d)

8. With reference to BRIC countries, consider the following statements:
1. At present, China’s GDP is more than the combined GDP of all the three other countries.
2. China’s population is more than the combined population of any two other countries.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2010]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)



9. Which one among the following is not a clause of World Trade Organization? [CDS 2012]
(a) Most favoured nation. treatment
(b) Lowering trade barriers with negotiations
(c) Providing financial support to the countries having deficit balance of payments
(d) Discouraging unfair trade practices such as antidumping and export subsidies

Ans: (c)

10. Many a times, we read about Special Drawing Right (SDR) in newspapers. As per its definition. SDR is a monetary unit of the reserve assets of which of the following organizations/agencies? [SBI PO 2010]
(1) World Bank
(2) International Monetary Fund (IMF)
(3) Asian Development Bank
(4) Reserve Bank of India
(5) None of the above

Ans: (2)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *