Geography – Test Set 8 (Physiology of India)

1. Which foreign country is closest to Andaman Islands? [CPO SI 2003]
(a) Sri Lanka
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Pakistan

Ans: (b)

2. Which one of the following States shares boundaries with the maximum number of other
States of India ? [CPO AC 2003]
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Bihar

Ans: (c)

3. Jharkhand does not share boundary with: [CPO AC 2003]
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh

Ans: (d)




4. Which of the following is east of the Andaman and Nicobar Islands?
(a) Thailand
(b) Sri Lanka
(c) Indonesia
(d) All of them

Ans: (c)

5. The States which have common borders with China are:
1. Jammu and Kashmir
2. Sikkim
3. Arunachal Pradesh
4. Himachal Pradesh
(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

6. The States of India having common border with Myanmar are: [CDS 1993]
(a) Mizoram, Manipur, Nagaland, Arunachal Pradesh
(b) Mizoram, Tripura, Meghalaya, Assam
(c) Mizoram, Manipur, Tripura, Meghalaya
(d) Assam, Manipur, Tripura, Arunachal Pradesh

Ans: (a)

7. The State with the largest area under waste land is:
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Rajasthan

Ans: (c)




8. The largest population of Scheduled Tribes is in:
(a) Himachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Sikkim

Ans: (b)

9. The Himalayan mountain system belongs to which one of the following? [Asstt Grade 1991]
(a) Fold mountains
(b) Volcanic mountains
(c) Block mountains
(d) None of these

Ans: (a)

10. The oldest mountains in India according to geographical history are :[Asstt Grade 1991]
(a) Satpuras
(b) Nilgiris
(c) Vindhyas
(d) Aravallis

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *