Geography – Test Set 7 (Fundamental Indian Geography)

1. Narmada originates from its source situated in the State of
(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Andhra Pradesh

Ans: (c)

2. Which of the following rivers lies in a rift valley?
(a) Luni
(b) Chambal
(c) Son
(d) Tapi

Ans: (d)

3.Which of the following is a trans-Himalayan river?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Sutlej
(d) Ravi

Ans: (c)




4. The Jog Fails are situated on the
(a) Tapi river
(b) Saravathi river
(c) Cauvery river
(d) Bhima river

Ans: (b)

5. Why is the Delta of the Indus small compared to the Delta of the Ganga?
(a) The Indus traverses a shorter distance than the Ganga
(b) The Indus is not as broad as the Ganga
(c) The path of the Indus is through arid area, whereas the Ganga collects more water alone its path of the sea
(d) None of the above

Ans: (c)

6. The Indian riven of the Indus Basin are
(a) Sutlej, Beas and Ravi
(b) Ganga, Beas and Sutlej
(c) Betwa, Sone and Kosi
(d) Gomati, Kosi, Gandak

Ans: (a)

7. Beas flows through the State of(a) Punjab, Haryana and Rajasthan
(b) Punjab, Haryana, and Jammu
(c) Punjab and Himachal Pradesh
(d) Punjab and Haryana

Ans: (d)




8. River Cauvery flows through the state of
(a) Madhya Pradesh, Maharashtra and Tamil Nadu
(b) Karnataka, Kerala and Tamil Nadu
(c) Madhya Pradesh, Gujarat and Tamil Nadu
(d) Kerala, Karnataka and Andhra Pradesh

Ans: (b)

9. India lies
(a) mainly in the northern hemisphere
(b) entirely in the northern hemisphere
(c) on the Equator
(d) more in the southern hemisphere

Ans: (b)

10. The Arabian Sea lies to
(a) North-East of India
(b) South-West of India
(c) South-East of India
(d) North-West of India

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *