Geography – Test Set 6 (Indian Transportation, Communication / National Parks and Sanctuaries)

1. The last three digits of a PIN code represent:
(a) zone
(b) sub-zone
(c) sorting district
(d) mailing route

Ans: (c)

2. India is divided into how many pin code zones?
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Ten

Ans: (c)

3. Match the following:
PIN code zone Jurisdiction
A. 2 1. Bihar
B. 4 2. Uttar Pradesh
C. 6 3. Maharasthra, Goa, Madhya Pradesh
D. 8 4. Jammu & Kashmir
5. Tamil Nadu, Kerala and Lakshadweep
A B C D
(a) 2 3 5 1
(b) 5 2 3 4
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 5 3

Ans: (a)




4. Which of the following States is least developed in rail routes? [NDA 2002]
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) Manipur
(d) Uttaranchal

Ans: (c)

5. Match the following:
A. Corbett National Park 1. Madhya PradeshB. Hazaribagh National Park 2. Uttaranchal
C. Kanha National Park 3. Maharashtra
D. Shivpuri National Park 4. Bihar
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 4 1 1
(c) 3 2 3 4
(d) 1 3 2 4

Ans: (b)

6. Match the following:
A. Gir Forest 1. Siberian cranes
B. Kaziranga Sanctuary 2. Lions
C. Dachigam Sanctuary 3. Indian stag
D. Ghana Sanctuary 4. Rhinoceros
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 1 2 4
(c) 2 4 3 1
(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

7. Match the following:
A. Bandipur Sanctuary 1. Kashmir
B. Dachigam Sanctuary 2. Assam
C. Manas Sanctuary 3. Karnataka
D. Periyar Sanctuary 4. Rajasthan
5. Kerala
A B C D
(a) 1 2 3 5
(b) 3 1 2 5
(c) 5 4 3 2
(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

8. Match the following:
A. Kaziranga National Park 1. Wild Elephant
B. Ghana Game sanctuary 2. Chinkara (Indian Gazelle)
C. Shivpuri National Park 3. Migratory Siberian
4. One-horned Rhinoceros
A B C
(a) 4 1 2
(b) 2 4 3
(c) 4 3 2
(d) 2 3 1

Ans: (c)




9. A person wants to visit the national parks in Ranthambhor. Gir and Bandipur located in
three different states of India. To which one of the following states does he need not go
in this connection?
(a) Rajasthan
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Gujarat

Ans: (c)

10. Nal Sarovar Bird Sanctuary is located in : [CDS 2004]
(a) Gujarat
(b) Himachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra

Ans: (a)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *