Geography – Test Set 5 (Indian Minerals and Industries)

1.The Himalayan region is poor in mineral resources because: [IAS 2004]
(a) it is made of crystalline rocks
(b) the displacement of rock strata has disturbed the arrangement of rock and made it complex
(c) the climatic conditions are not suitable for exploitation of minerals
(d) the terrain makes exploitation of minerals difficult and very costly due to transport difficulties

Ans: (b)

2. Which of the following is false?
(a) Mica is usually found in metamorphic and igneous rocks
(b) Aluminium has the advantage over iron as it is resistant to corrosion
(c) line is mostly used in galvanising iron and steel goods
(d) Manganese is largely used in making fertilizers

Ans: (d)



3. Match the following:
Place Power Project
A. Kalpakkam 
1. Thermal power project
B. Kolkata 
2. Nuclear power project
C. Koyna 
3. Tidal power project
D. Bhavnagar 
4. Hydro power project
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 3 1 4
(c) 2 1 4 3
(d) 2 3 4 1

Ans: (c)

4. Match the following:
Industrial Activity Industrial Centre
A. Textile 1. Ludhiana
B. Iron and Steel 2. Sindri
C. Fertilizer 3. Rourkela
D. Chemical 4. Baroda
                    5. Pune
A B C D
(a) 4 5 2 1
(b) 1 3 2 4
(c) 5 3 2 1
(d) 3 2 4 5

Ans: (b)

5. Match the following:
Thermal Project
A. Dhuvaran 1. Uttaranchal
B. Kathagudam 2. Andhra Pradesh
C. Neyveli 3. Tamil Nadu
D. Obra 4. Gujarat
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 2 4 1
(c) 1 2 3 4
(d) 4 2 3 1

Ans: (d)

6. Which shipyard is known for the manufacture of bargets, coasters arid dredgers?
(a) Hindustan Shipyard
(b) Mazgaon Shipyard
(c) Garden Reach Shipyard
(d) Cochin Shipyard

Ans: (c)

7. Farakka Barrage was commissioned to : [CPO SI 2002]
(a) save Kolkata port
(b) link North and South Bengal
(c) supply drinking water to Kolkata
(d) divert water to Bangladesh

Ans: (a)




8. Chhota Nagpur plateau is called the heart of industrial India because it is :
(a) near to major iron and steel centres
(b) a big link of roads and railways
(c) rich in minerals and power fuels
(d) very fertile for industrial crops

Ans: (c)

9. Which of the following are true with respect to Indian Railways?
1. It is the larqest public sector undertaking
2. Indian Railway network is the fourth largest in the world
3. Factories at Kapurthala and Perarnbur manufacture passenger coaches
4. The narrow guage lines are confined to the hilly areas only
(a) I, II and III
(b) I and II
(c) II, III and IV
(d) I, II, III and IV

Ans: (d)

10. Match the following:
Places Industries
A. Nepanagar 1. HMT factory
B. Rishikesh 2. Oil Refinery
C. Barauni 3. Newsprint
D. Pinjore 4. Antibiotic factory
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 2 1
(c) 2 3 1 4
(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *