Geography-Test Set 3

1. The formation of laterite soil is mainly due to:
(a) weathering
(b) erosion
(c) leaching
(d) deposition

Ans: (c)

2. Which of the following are the components of loamy soils?
1. Red soil
2. Clay soil
3. Alluvial soil
4. Silt soil
5. Sandy soil
(a) I and II

(b) I, III and IV
(c) II and V
(d) II, III and V

Ans: (c)

3. Soil can best be conserved on the hills by which of the cultivating methods?
(a) Strip cropping
(b) Crop rotation
(c) Contour ploughing
(d) Terracing

Ans: (c)



4. Which of the following is not a tropical type of soil?
(a) Red soil
(b) Desert soil
(c) Black soil
(d) Brown soil

Ans: (d)

5. Match the following :
A. Chernozems 1. Rich in calcium carbonate
B. Black soil 2. Contains aluminium compound
C. Laterite 3. Richest soils in the world
D. Terra Rosa 4. Formed in limestone
E. Alluvial soil 5. It is a mixture of clay, sand and silt
A B C D E
(a) 1 2 3 4 5
(b) 3 1 2 4 5
(c) 4 5 3 1 2
(d) 3 4 5 2 1

Ans: (b)

6. What do you understand by the word regur ?
(a) Black soil found in the Deccan
(b) Grey-brown soil found in Russia
(c) Red, colour sticky soil, found in the Amazon area
(d) Black soil found in northern Argentina

Ans: (a)

7. Which of the following soils is most suitable for cultivation of cereals? [CRPF 1990]
(a) Alluvial soils
(b) Red soils
(c) Laterite soils
(d) None of these

Ans: (a)




8. Which of the following types of soils have a marked capacity to retain water? [Stenographers’ Exam 1994]
(a) Desert soil
(b) Laterite soil
(c) Red soil
(d) Regur soil

Ans: (d)

9. Under which climatic conditions do the laterite soils develop ?
(a) Wet tropical Climate
(b) Hot and dry Climate
(c) Cold temperature Climate
(d) Mediterranean type of Climate

Ans: (a)

10. Deforestation results in :
1. flora destruction
2. fauna destruction
3. ecological disbalance
(a) 2 and 3
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 only
(d) 1 and 3

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *