Geography-Test Set 2

1. The ‘Chilka lake region’ lies in between the deltas of: [NDA 2003]
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Cauvery

Ans: (c)

2. River Damodar is called ‘Sorrow of Bengal’ because it : [CPO SI 2003]
(a) gets flooded often causing havoc
(b) causes maximum soil erosion
(c) forms number of dangerous waterfalls
(d) is not a perennial river

Ans: (a)

3. Shyok is a tributary of:
(a) Brahmaputra
(b) Indus
(c) Chenab
(d) Sutlej

Ans: (b)



4. In the decreasing order of the length of the rivers, the correct sequence is : [CPO AC 2003]
(a) Brahmaputra – Ganga – Godavari – Narmada
(b) Ganga – Godavari – Brahmaputra – Narmada
(c) Brahmaputra – Narmada – Godavari – Ganga
(d) Ganga – Brahmaputra – Godavari – Narmada

Ans: (a)

5. Which of the following is true with regard to the, characteristics of the Himalayan rivers?
1. Many of them have their sources in the Inner Himalayas
2. They have a perennial flow
3. They have a great capacity for erosion
4. They do not form gorges
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) III and IV
(d) II and IV

Ans: (b)

6. Match the following:
Rivers Origin
A. Indus 1. Uttarakhand
B. Ganga 2. Tibet
C. Godavari 3. Madhya Pradesh
D. Narmada 4. Maharashtra
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 4 3 2 1
(c) 1 2 3 4
(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

7. Teesta forms a part of which major river system?
(a) Ganga
(b) Krishna
(c) Cauvery
(d) Brahmaputra

Ans: (d)




8. By what name is the Ganga known in Bangladesh?
(a) Padma
(b) Bhagirathi
(c) Rupnarayan
(d) Nubra

Ans: (a)

9. Which of the following is false?
(a) Krishna serves Maharashtra and Andhra Pradesh
(b) Godavari serves Madhya Pradesh
(c) Mahanadi serves Bihar and Orissa
(d) Narmada serves Maharashtra and Madhya Pradesh

Ans: (b)

10. Which of the following peninsular rivers is westward flowing?
(a) Mahanadi
(b) Godavari
(c) Tapti
(d) Cauvery

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *