Geography – Test Set 10 (Indian Soil, Seasons and Natural Vegetation)

1. The soil formed by the deposition of silt brought by rivers is :
(a) alluvial soil
(b) red soil
(c) black soil
(d) pod soil

Ans: (a)

2. The Red soils develop a reddish colour due to:
(a) deforestation and over-grazing
(b) the presence of potash and magnesia
(c) tropical monsoonal climate
(d) a wide diffusion of iron in ancient crystalline and metamorphic Jacks

Ans: (d)




3. Which of the following soils is very hard to cultivate? [Railways 1994]
(a) Alluvial
(b) Black
(c) Red
(d) Sandy

Ans: (d)

4. The soil which is a mixture of sand, clay and silt is known as:
(a) loamy soil
(b) sandy soil
(c) clayey soil
(d) desert soil

Ans: (a)

5. Which of the following soils is best suited for cotton?
(a) Regur
(b) Alluvial
(c) Red
(d) Clayey

Ans: (a)




6. Which of the following characteristics is not true of alluvial soils?
(a) These vary from sandy loam to clay in texture
(b) These are generally rich in phosphorus but poor in potash
(c) These are usually fine grained
(d) These are by far the most fertile

Ans: (b)

7. Of the following statements about the major soil types, the incorrect one is :
(a) alluvial soils are easy to plough
(b) red soils are rich in phosphorus, nitrogen and lime content
(c) laterite is typically a soil of tropical regions which receive heavy seasonal rainfall
(d) black soil is highly retentive of moisture and very productive

Ans: (b)

8. Match the following:
A. Alluvial Soil 1. Cotton
B. Black Soil 2. Rice
C. Brown Soil 3. Tea
D. Red Soil 4. Wheat
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 3 1 2 4
(d) 4 1 3 2

Ans: (d)




9. Match the following: [IAS 2003]
A. Alluvial soil 1. high land of soil of plateaus
B. Black soils 2. on the periphery of plateaus
C. Red soil 3. river basin sand coastal plains
D. Laterite soils 4. deccan lava tract
A B C D
(a) 3 4 2 1(b) 1 3 4 2
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 3 4

Ans: (a)

10. On the basis of the process of their formation, which’ of the following soils is formed
differently from the other three? [NDA 2003]
(a) Khadar
(b) Bhangar
(c) Bhabar
(d) Regur

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *