Geography-Test Set 1

1. Which state has smallest land area? [IAS 2003]
(a) Goa
(b) Nagaland
(c) Sikkim
(d) Tripura

Ans: (a)

2. The climate of India is mainly tropical because: [CDS 2002]
(a) of the location of the Himalayas in its North
(b) major part of India lies within the tropics
(c) of the overpowering influence of India Ocean
(d) of the seasonal influence of jet streams

Ans: (a)




3. The two volcanic islands in the Indian territory are: [CDS 2002]
(a) Kavaratti and New Moor
(b) Bitra and Kavaratti
(c) Pamban and Barren
(d) Narcondam and Barren

Ans: (d)

4. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size? [CDS 2002]
(a) Pondicherry
(b) Lakshadweep
(c) Daman and Diu
(d) Chandigarh

Ans: (a)

5. Which one of the following pairs is correctly matched? [CDS 1999]
(a) Plimsoll Line : India and Afghanistan
(b) Durand Line : India and Myanmar
(c) Macmohan Line : India and Nepal
(d) Radcliffe Line : India and Pakistan

Ans: (d)

6. Duncan Passage is situated between: [CDS 1999]
(a) Minicoy and Amindiv
(b) Minicoy and Maldives
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) South Andaman and Little Andaman

Ans: (d)

7. Ten Degree Channel is between: [CDS 2011]
(a) Dover and Calais
(b) Alaska and Russia
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) North Korea and South Korea

Ans: (c)




8. If the usual rule of calculation of time were applied for the extremes of Gujrat and Arunachal Pradesh, then approximately time: [CPO AC 2003]
(a) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 3 hours
(b) at Gujarat would be ahead of that at Arunachal Pradesh by about 2 hours
(c) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 3 hours
(d) at Arunachal Pradesh would be ahead of that at Gujarat by about 2 hours

Ans: (d)

9. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of UP, MP: [CDS 2000]
(a) AP and Karnataka
(b) AP and Tamil Nadu
(c) Karnataka and Tamil Nadu
(d) Orissa and AP

Ans: (d)

10. The Lakshadweep Islands are situated in : [Bank PO 2007]
(a) Indian Ocean
(b) Arabian Sea
(c) Bay of Bengal
(d) none of these

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *