General Awareness – Test Set 3 (National Awards)

1.Jnanpith Award is given for which field?
(a) Journalism 
(b) Music
(c) Science
(d) Literature

Ans: (d)

2. Kabir Puraskar is related to which field?
(a) Sculpture
(b) Cultural development
(c) Promotion of communal harmony
(d) Hindi literature

Ans: (c)

3. Highest award given to civilian in India is
(a) Bharat Ratna
(b) Padma Vibhushan
(c) Sharam Award
(d) Padma Bhushan

Ans: (a)




4. Sports coaches receive which of the following awards?
(a) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(b) Dronacharya Award
(c) Arjuna Award
(d) None of these

Ans: (b)

5. In which year National Film Awards were initiated?
(a) 1952
(b) 1953
(c) 1954
(d) 1955

Ans: (c)

6. Which of the following is different from the others?
(a) Kirti Chakra
(b) Ashok Chakra
(c) Vir Chakra
(d) Shaurya Chakra

Ans: (c)

7. Vyas Samman is awarded annually by
(a) Azim Premji Foundation
(b) Times Group
(c) KK Birla Foundation
(d) Ministry of Culture

Ans: (c)

8. Vishwakarma Rashtriya Puraskar is given by which ministry?
(a) Ministry of Culture
(b) Ministry of Labour
(c) Ministry of Minority
(d) Ministry of Rural Development

Ans: (b)



9. Which state gives the Nandi Award?
(a) Kerala
(b) Tamilnadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh

Ans: (d)

10.The Sastra Ramanujan prize is related to
(a) Young Physicians
(b) Young Mathematician
(c) Poets
(d) Scientists

Ans: (b)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *