General Awareness MCQ , Test Set 1

Today’s Multiple Choice Questions(MCQ) for General Awareness.

  1. Southern Most point of India is at
    1. Kanyakumari
    2. Nicobar point
    3. Rajiv Point
    4. Indira  Point
      Correct Answer: (D) Indira  Point
  2. In Area, India is the ……………. largest country.
    1. 5th
    2. 6th
    3. 7th
    4. 8th
      Correct Answer: (C) 7th
  3. Which of the following controls blood pressure?
    1. Corpus luteum
    2. adernal
    3. thymus
    4. thyroid
      Correct Answer: (B) adernal 




  4. First Indian Naval chief of Staff was
    1. Katari
    2. Soman
    3. Arjun Singh
    4. Chatterjee
      Correct Answer: (A) Katari

       

  5. The British  Prime Minister at the outbreak of World war II was

    1. Churuchill dollar

    2. Baldwin

    3. Attlee

    4. Chamberlain


      Correct Answer: (D) Chamberlain

  6. The currency of Thailand is

    1. Siamese dollar

    2. Siamese rupee

    3. Baht

    4. Kyat

      Correct Answer: (C) Baht

  7. The only Planet whose day is longer than its year is

    1. Mars

    2. Venus

    3. Uranus

    4. Neptune

      Correct Answer: (B) Venus




  8. The capital of Georgia is

    1. Tbilisi

    2. Kiev

    3. Atmati

    4. Grozny

      Correct Answer: (A) Tbilisi

  9. “Touching the sky with glory” is the motto of

    1. IAF

    2. Indian Airlines

    3. ISRO

    4. Air India

      Correct Answer: (A) IAF 

  10. The Highest recorded air temperature in the world in  degree celsius is

    1. 47

    2. 49

    3. 51

    4. 57

      Correct Answer: (D) 57 

  11. The only couple to win Nobel Prize were the

    1. Rutherfords

    2. Curies

    3. Davies

    4. Millikans

      Correct Answer: (B) Curies 

  12. The instrument that measure wind speed is the

    1. Anemometer

    2. Hygrometer

    3. Wind Vane

    4. Gyrometer

      Correct Answer: (A) Anemometer

  13. The Japanese Prime Minister at the time of World War II was

    1. Hideki Tojo

    2. Nobusuke Kis

    3. Akira Kurasowa

    4. Masayuki Mo

      Correct Answer: (A) Hideki Tojo

  14. Which country has the second highest G.N. P is India ?

    1. France

    2. China

    3. Russia

    4. Japan

      Correct Answer: (B) China

  15. Which state has the longest coastline in India ?

    1. Maharashtra

    2. Tamil Nadu

    3. Gujarat

    4. Andhra Pradesh

      Correct Answer: (C) Gujarat

       

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *