Environmental Studies – Test Set 1

1. Which one of the following naturally occurring greenhouse gases cause the highest percentage of greenhouse effect?
(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Ozone
(d) Water vapour

Ans: (a)

2. World Environment Day is observed on
(a) November 19
(b) November 14
(c) October 2
(d) June 5

Ans: (d)




3. Which of the following is not a water pollutant ?
(a) Zinc
(b) Copper
(c) Nickel
(d) Sulphur dioxide

Ans: (b)

4. The concept of greenhouse gases was postulated by
(a) C.C. Park
(b) J.N.N. Jaffers
(c) Joseph Fourier
(d) L. Zobler

Ans: (c)

5. The Ramsar convention is associated with the conservation of
(a) bio fuels
(b) forests
(c) wet lands
(d) dry lands

Ans: (c)




6. Eco-Mark is given to the Indian products that are
(a) Pure and unadulterated
(b) Rich in proteins
(c) Environment-friendly
(d) Economically viable

Ans: (c)

7. Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the viewpoint of sustainable development ?
(a) Coal
(b) Mineral oil and gas
(c) Hydro electricity
(d) Atomic energy

Ans: (c)

8. Sustainable development is a case of intergenerational sensibility in respect of use of
(a) natural resources
(b) material resources
(c) industrial resources
(d) social resources

Ans: (a)




9. Chipko movement was basically against
(a) Water pollution
(b) Noise pollution
(c) Deforestation
(d) Cultural pollution

Ans: (c)

10. The United Nations Convention on climate change ratifed by more than 50 countries became effective on
(a) March 21, 1994
(b) May 21, 1995
(c) June 21, 1996
(d) June 21, 1999

Ans: (a)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 Comments

  1. Krish khadka
    September 3, 2017

    very nice job alarm!well done! thankyou!!!

    Reply
  2. erike khadka
    September 3, 2017

    very nice job alarm!well done! thankyou!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *