Biology MCQ – Test Set 1

1. The branch of botany under which fungi is studied :
(a) Phycology
(b) Mycology
(c) Ethology
(d) Microbiology

Ans: (b)

2. Who of the following is known as the Father of Botany?
(a) Darwin
(b) Lamarck
(c) Carolus Linnaeus
(d) Theophrastus

Ans: (d)




3. Which of the following is known as the Father of Indian Botany?
(a) Birbal Shahni
(b) K.C. Mehta
(c) William Roxburgh
(d) T. Sadashivam

Ans: (c)

4. Who is called the Father of Taxonomy?
(a) Aristotle
(b) Carolus Linnaeus
(c) Theophrastus
(d) Lamarck

Ans: (b)

5. The Indian Botanical Garden is located at :
(a) Lucknow
(b) Kolkata
(c) Delhi
(d) Allahabad

Ans: (b)




6. The study of Annual Rings is called
(a) Dendrology
(b) Dendrochronology
(c) Morphology
(d) Horticulture

Ans: (b)

7. The study of the internal structure of the plants is called
(a) Taxonomy
(b) Agronomy
(c) Anatomy
(d) Morphology

Ans: (c)

8. Who of the following is known as the Father of Biology?
(a) Darwin
(b) Lamarck
(c) Aristotle
(d) Theophrastus

Ans: (c)



9. Lichens are indicators of
(a) Air pollution
(b) Water pollution
(c) Soil pollution
(d) Radiation pollution

Ans: (a)

10. The biofertilizer used for the paddy crops is
(a) Blue-green algae
(b)
Rhizobium species
(c) Fungal root fungal
(d)
Azetobactor species

Ans: (a)

Join Our WhasApp Group For Upcoming Jobs and Daily GK for Entrance Exams, APSC,UPSC and Other Assam Govt. Exam
Join Now Here – 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *