Assam Gk-Test Set 8

Q1.In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur
(A) 1950
(B) 1955
(C) 1971
(D) 1973

Correct Answer : D

Q2. The state anthem “O Mur Apunar Desh” was first published in the magazine named
(A) Bahi
(B) Jonaki
(C) Surabhi
(D) Jonbiri

Correct Answer : A

Q3.Who is the first barrister of Assam
(A) Haliram Deka
(B) Pranab kumar Borooah
(C) Anundoram Borooah
(D) Parul Das

Correct Answer : C




Q4.Who was the first vice-chancellor of Guwahati University
(A) Krishna Kanta Handique
(B) Hemchandra Goswami
(C) Padmanath Gohain Baruah
(D) Rajanikanta Bordoloi

Correct Answer : A

Q5.Who was the President of the Swaraj Party in Assam during freedom movement
(A) Bishnuram Medhi
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Tarun Ram Phookan
(D) Maniram Dewan

Correct Answer : C

Q6.”Rang Ghar” was constructed during the reign of
(A) Rudra Singha
(B) Rajeswar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siv Singha

Correct Answer : C

Q7.The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was
(A) Khulna
(B) Sylhet
(C) Chittagong
(D) Sholashahar

Correct Answer : B




Q8.When Bhupen Hazarika had been awarded with Dadasaheb Phalke Award
(A) 1990
(B) 1992
(C) 1993
(D) 1997

Correct Answer : B

Q9.Which of the following places is the site of rain forest in Assam and in which District
(A) Sonai Rupai (Sonitpur)
(B) Joypur (Dibrugarh)
(C) Sessa (Dibrugarh)
(D) Manas (Kokrajhar)

Correct Answer : B

Q10.Who among the following from Assam joined the famous Dandi March
(A) Nabin Chandra Bordoloi
(B) Tarunram Phukan
(C) Kuladhar Saikia
(D) Liladhar Baruah

Correct Answer : D

<< Previous — Next>>

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *