Assam Gk-Test Set 7

Q1.The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year
(A) 1902
(B) 1912
(C) 1917
(D) 1921

Correct Answer : C

Q2.Which one is the first assamese novel
(A) Mirijiyori
(B) Podum Kunwari
(C) Bhanumati
(D) Sudharmar Upakhyan

Correct Answer : C

Q3.The first book to win Sahitya Akademi Award is
(A) Iyaruingam
(B) Bonphool
(C) Alakananda
(D) Pita Putra

Correct Answer : B




Q4.Guwahati University was established in the year
(A) 1935
(B) 1942
(C) 1948
(D) 1950

Correct Answer : C

Q5.When the uprising of Patharughat took place
(A) 1857
(B) 1864
(C) 1889
(D) 1894

Correct Answer : D

Q6.During freedom struggle, the “Mrityu Bahini” was formed by
(A) Chandraprabha Saikiani
(B) Pushpalata Das
(C) Rani Gaidinlieu
(D) Kanaklata Barua

Correct Answer : B

Q7.The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings
(A) Rudra Singha
(B) Gadadhar Singha
(C) Siva Singha
(D) Rajeswar Singha

Correct Answer : A




Q8.In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution
(A) Mishing
(B) Rabha
(C) Tiwa
(D) Bodo

Correct Answer : D

Q9.The rank of Assam in literacy among the States of India is
(A) 9th
(B) 12th
(C) 16th
(D) 26th

Correct Answer : D

Q10. The Phulaguri uprising was take place
(A) 1848
(B) 1852
(C) 1861
(D) 1869

Correct Answer : C

<< Previous — Next>>

 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *