Assam Gk-Test Set 5

Q1.Who was the first Presidet of Asam Sahitya Sabha
(A) Lakshminath Bezbaroa
(B) Padmanath Gohain Baruah
(C) Hemchandra Goswami
(D) Rajanikanta Bordoloi

Correct Answer : B

Q2.Who was the last king of Ahom kingdom in Assam
(A) Gobar Roja
(B) Sutanphaa
(C) Purandar Singha
(D) Jogeswar Singha

Correct Answer : C

Q3.The war of Saraighat was fought between Ahom and Mughal in the year
(A) 1652
(B) 1667
(C) 1670
(D) 1671

Correct Answer : D




Q4.The Brahmaputra Cracker and Polymer Limited Industry is located at
(A) Makum
(B) Mariani
(C) Lepetkata
(D) Nagaon

Correct Answer : C

Q5. Which language is used by Sankardev to written Borgeets
(A) Assamese
(B) Sanskrit
(C) Bengali
(D) Brajavali

Correct Answer : D

Q6.Prachya Sasanavali was edited by
(A) Dr. Maheswar Neog
(B) Dr. Birinchi Kumar Barua
(C) Dr. surya Kumar Bhuyan

Correct Answer : A

Q7.Who was the author of the book “India against Itself”
(A) Dr. Hiren Gohain
(B) Dr. Mamani Roysom Goswami
(C) Homen Borgohain
(D) Dr. Sanjib Barua

Correct Answer : D




Q8.Siang, joined by Lohit and Dibang makes which of the following rivers
(A) Jia Bharali
(B) Dikhow
(C) Subansiri
(D) Brahmaputra

Correct Answer : D

Q9.Which Wildlife Sanctuary of Assam boasts of the golden langur
(A) Pani Dihing
(B) Pobitora
(C) Laokhowa
(D) Chakrashila

Correct Answer : D

Q10. Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam
(A) Garhgaon
(B) Charaideo
(C) Jorhat
(D) Sivsagar

Correct Answer : B

<< Previous — Next>>

 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *