Assam Gk-Test Set 21

Q1. The second Burmese invasion took place in
(a) 1817
(b) 1818
(c) 1819
(d) 1821

Ans: (c)

Q2. Sadulla’s Coalition Ministry took place on
(a) 1st April, 1937
(b) 1st March, 1937
(c) 5th March, 1939
(d) 5th April, 1941

Ans: (a)




Q3. The Treaty of Badarpur was signed between David Scott and Govinda Chandra on March
(a) 1820
(b) 1821
(c) 1823
(d) 1824

Ans: (d)

Q4. Durjaya (present-day North Guwahati) was the capital of
(a) Pala dynasty
(b) Mlechchha dynasty
(c) Varman dynasty
(d) Naraka dynasty

Ans: (a)

Q5. Who is the founder of the South-East Asia Ramayana Research Center
(a) Bhupen Hazarika
(b) Mamoni Raisom Goswami
(c) Dhrubajyoti Bora
(d) Lakshminath Bezbaroa

Ans: (b)




Q6. After the demise of the 1st Chief Minister of Assam, Gopinath Bordoloi in 1950, the second Chief Minister was
(a) B. P. Chaliha
(b) B. R. Medhi
(c) Sarat Chandra Singha
(d) M. M. Choudhury

Ans: (b)

Q7. In the Quit India Movement of 1942, Kanak Lata and Mukunda Kakati were shot dead by the British Police at
(a) Sonitpur
(b) Tezpur
(c) Gohpur
(d) Biswanath

Ans: (c)

Q8. Cachar was placed under the Commissionerate of Dacca in
(a) 1836
(b) 1837
(c) 1839
(d) 1840

Ans: (a)




Q9. Maniram Dewan and Piyali Barua were hanged on
(a) 26th February, 1858
(b) 30th January, 1860
(c) 20th March, 1861
(d) 21st April, 1865

Ans: (a)

Q10. How many kings do you have during the Ahom Period
(a) 30
(b) 40
(c) 50
(d) 60

Ans: (b)

<< Previous

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *