APSC Question paper 2015 (General Studies-Prelims-Solved)

Note : The Answer to some of the questions might change now as Current Affairs GK changes over time.The solved  APSC Question Paper 2015 is in below.

APSC Combined Competitive Examination (Prelims)
Year – 2015
(GENERAL STUDIES)

Full Marks: 200
Time: 3 hours

1. In terms of area, the smallest district of   Assam   is   which   one   of   the following?
(A) Chirang
(B) Baksa
(C) Kamrup Metro
(D) Udalguri

Answer: C

2.The capital city of Assam was established at Dispur (Guwahati) in
(A)1973
(B)1971
(C)1975
(D)1978

Answer: A

3.Which one of the following is not an east-flowing river of India?
(A)Godavari
(B)Tapti
(C)Cauvery
(D)Mahanadi

Answer: B




4.The highest mountain peak in India is
(A)Kanchenjunga
(B)Everest
(C)Godwin Austin
(D)Nanda Devi

Answer: A

5.Which   of  the   following   processes helps in the formation of rift valley?
(A) Seismic activity
(B) Volcanic eruption
(C) Folding
(D) Faulting

Answer: D

6. What   was   the   theme   of   Indian Science Congress, 2015?
(A) Science    and    technology   for inclusive development
(B) Science    and    technology   for India’s development
(C) Science    and   technology   for rural development
(D) Science    and    technology   for human development

Answer: D

7. Which district has become the first one  in  India to have  High-Speed Rural Broadband Network?
(A) Ajmer of Rajasthan
(B) Vidisha of Madhya Pradesh
(C) Idukki of Kerala
(D) Kamrup of Assam

Answer: C




8. India’s permanent research station’Dakshin Gangotri’ is located at
(A) Indian Ocean
(B) Himalayas
(C) Arabian Sea
(D) Antarctica

Answer: D

9.The Defense Research Development Organization (DRDO) has developed a drug named *Lukoskin’ for the treatment of
(A)Leukemia
(B)Leukoderma
(C)Lung Cancer
(D)Brain Tumour

Answer: B

10.India’s first remote sensing satellite (IRS 1A) was launched from
(A)  Sriharikota
(B) Baikonur
(C) Cape Kennedy
(D) French Guiana

Answer: B

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *