APSC Question paper 2009 (General Studies-Prelims-Solved)

Note : The Answer to some of the questions might change now as Current Affairs GK changes over time.The solved  APSC Question Paper 2009 is in below.

APSC Combined Competitive Examination (Prelims)
Year – 2009
(GENERAL STUDIES)

Full Marks: 200
Time: 3 hours

1. Habeas corpus writ is associated with
(A) Anticipatory bail
(B) Quashing the order of an administrative authority
(C) An order of freedom of speech
(D) Production of person before the court

Answer: (D) Production of person before the court

2. Drip irrigation is mostly practiced in India especially for
(A) Tea and coffee
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Vegetables (Rabi crops)

Answer: (D) Vegetables (Rabi crops)

3. Grey Revolution is associated with
(A) Production of cement
(B) Commercial production of eggs
(C) Productions of sweets
(D) Steel production

Answer: (A) Production of cement




4. The mass of an iron piece when gets rusted
(A) May increase or decrease depending upon temperature
(B) Decreases
(C) Increases
(D) Remain same

Answer: (B)Decreases

5. The purest form of gold is
(A) 18 carat
(B) 22 carat
(C) 24 carat
(D) 28 carat

Answer: (C) 24 carat.

6. The National Flood Control Programme (NFCP) for flood control in India was launched in the year
(A) 1951
(B) 1954
(C) 1947
(D) 1960

Answer: (B) 1954.

7. The Integrated Wasteland Development Programme (IWDP) is sponsored by
(A) NABARD
(B) Government of India
(C) Asian Development Bank
(D) UNO

Answer: (B)Government of India




8. In which Indian State is the hill station Kodaikanal situated?
(A) Andhra Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Rajasthan

Answer: (C)Tamil Nadu

9. Which is the longest river in Asia from the following?
(A) River Surama
(B) River Ob
(C) River Ganga
(D) River Brahmaputra

Answer: (B) River Ob

10. What is the percentage of oxygen in the earth’s crust?
(A) 92
(B) 50
(C) 61
(D) 45

Answer: (D) 45% Oxygen.

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *