APSC question paper 2007 (General Studies-Prelims-Solved)

Note : The Answer to some of the questions might change now as Current Affairs GK changes over time.The solved  APSC Question Paper 2007 is in below.

APSC Combined Competitive Examination (Prelims)
Year – 2007
(GENERAL STUDIES)

Full Marks: 200
Time: 3 hours

1. 1836 CE was crucial in case of Assamese language and literature because
a) Assamese was reinstated as official language of Assam
b) Bengali was introduced as official language of Assam
c) First Assamese Novel was published
d) First Assamese Magazine was published from Calcutta

Answer: b. Bengali was introduced as official language of Assam

2. Which of the following planets crossed the face of the Sun (in transit) after 122 years?
a) Venus
b) Mars
c) Saturn
d) Jupiter

Answer: a (Venus)

3. When was the first five year Plan started in India?
a) 1949 – 50
b) 1950 – 51
c) 1951 – 52
d) 1952 – 53

Answer: C. The first 5 year plan of India started in 1951 – 52

 




4. Which of the following is the basis for determining National Income?
a) Total revenue of the state
b) Production of good and services
c) Net profit earned and expenditure incurred by the state
d) None of the above

Answer: b. Production of good and services.

5. Which state id the largest producer of Coal?
a) Assam
b) Meghalaya
c) West Bengal
d) Chattishgarh

Answer: d. Chattishgarh

6. Name of the city which pays highest income tax
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Delhi
d) Chennai

Answer: a. Mumbai

7. Give the full form of TQM
a) Total Quality Marketing
b) Total Quality Management
c) Total Quality Materials
d) Total Quality Manpower

Answer: b. TQM stands for Total Quality Management (TQM)



8. The Currency of Switzerland
a) Euro
b) Pound
c) Franc
d) Dollar

Answer: c (Franc).

9. Where is the headquarters of INTERPOL?
a) Paris
b) London
c) Lyon
d) Geneva

Answer: c (Lyon)

10. Which of the following countries are referred to as the ‘Third World’?
a) Underdeveloped countries
b) Developed countries
c) Developing Countries
d) Non-aligned countries

Answer: a. Underdeveloped countries

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *