Ancient Indian History – Test Set 8

1. Outside India, Buddhism was first accepted in
(a) China
(b) Japan
(c) Sri Lanka
(d) Tibet

Ans: (c)

2. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana during the reign of
(a) Asoka
(b) Kanishka
(c) Menander
(d) Harsha

Ans: (b)

3. The great exponent of Mahayana Buddhism was
(a) Ashvaghosa
(b) Vasubandhu
(c) Nagarjuna
(d) Nagasena

Ans: (c)




4. Jatakas are the stories of
(a) Buddha’s life
(b) Buddha’s previous lives
(c) The lives of the future Buddhas
(d) Great saints of Buddhism

Ans: (b)

5. Match the events of the Buddha’s life with the place a of their occurrence:
List-1 List-2
A. Birth (i) Kusinagar
B. Attainment of knowledge (ii) Sarnath
C. First Sermon (iii) Bodh-Gaya
D. Death (iv) Lumbini
Codes:
A B C D
(a) i ii iii iv
(b) ii i iv iii
(c) iii ii i iv
(d) iv iii ii i

Ans: (d)

6. In the sixth century BC northern India was divided into
(a) sixteen great states
(b) eight republican states
(c) both (a) and (b) above
(d) Anga and Magadha

Ans: (c)

7. Of all the states in northern India in 6th century BC which of the following states
emerged as the most powerful?
(a) Anga
(b) Magadha
(c) Kashi
(d) Kosala

Ans: (b)




8. When Alexander invaded India, Magadha was being ruled by the
(a) Haryankas
(b) Sisunagas
(c) Nandas
(d) Mauryas

Ans: (c)

9. Chandragupta Maurya with the help of Chanakya decided to overthrow the Nandas because
(a) Chanakya had been humiliated by the Nandas
(b) the Nandas were low-born
(c) the Nandas had accumulated a great deal of wealth by extortion and oppression of the people
(d) Chanakya wanted to restore the ideal of Kshatriya rule

Ans: (c)

10. The decline of the Nandas at the hands of Kautilya and Chandragupta Maurya has
been vividly portrayed in the Sanakrit play written by Kalidasa
(a) Mudrarakshas
(b) Devichandragupta
(c) Malavikagnimitram
(d) Mrichhakatika

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *