Ancient Indian History – Test Set 7

1. The name Buddha means
(a) enlightened
(b) learned
(c) divine
(d) sacred

Ans: (a)

2. Vaishnavism, a later development of Bhagavatism, advocates the worship of
(a) Vishnu
(b) Ram and Krishna
(c) Vishnu and his incarnations
(d) Vishnu and Lakshmi

Ans: (c)

3. The Hindu social sacraments such as marriage etc. are performed on the basis of the rituals described in the
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Grihyasutras
(d) Upanishad

Ans: (c)




4. The founder of Jainism was
(a) Rishbha
(b) Neminath
(c) Parsvanatha
(d) Vardhaman Mahavira

Ans: (c)

5. Vardhamana Mahavira the 24th Tirthankar of Jainism was born at ____ and died at____.
(a) Vaishali and Rajagriha
(b) Kusinara and Pava
(c) Kundagrama and Pava
(d) Kashi and Champa

Ans: (c)

6. The ‘Three Jewels’ (Triratnas) of Jainism are
(a) right faith or intentions, right knowledge and right conduct
(b) right action, right livelihood and right effort
(c) right thoughts, non-violence and non-attachment
(d) right speech, right thinking and right behaviour

Ans: (a)

7. Of the five vows (Panch Anuvratas) of Jainism, four existed before Mahavira. The one
which he added was
(a) not to kill (non-injury)
(b) not to steal
(c) non-attachment to worldly things
(d) celibacy

Ans: (d)




8. In Jainism the aim of life is to attain Nirvana or Moksha for which one has to
(a) follow three jewels and five vows
(b) practice, non-violence and non-injury to all living beings
(c) renounce the world and attain right knowledge
(d) believe in the Jains and absolute non-violence

Ans: (a)

9. Jainism was divided into two sects – Swetambaras (White-clad) and Digambaras (Sky-clad or naked) – During the reign of the
(a) Nandas
(b) Mauryas
(c) Kusanas
(d) Shungas

Ans: (b)

10. Bhagavatiam refers to worship of
(a) Vasudeva Krishna
(b) Brahma
(c) Brahma-Vishnu-Shiva
(d) Durga as Shakti

Ans: (a)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *