Ancient Indian History – Test Set 6

1. Who among the following used to hold a religious assembly at Prayag every five year?
(a) Ashoka
(b) Harshvardhana
(c) Kanishka
(d) Chandragupta Vikramaditya

Ans: (b)

2. Gautam Buddha as a prince was known as
(a) Gautam
(b) Siddhartha
(c) Rahul
(d) Suddhodhana

Ans: (b)

3. The Jatakas are a collection of stories
(a) Meant for children
(b) Based on pet Hindu myths
(c) About Jains saints
(d) Pertaining to several different earlier births of the Buddha

Ans: (d)




4. Architectural developments In India manifested themselves In their full glory during
the period of the
(a) Guptas
(b) Nandas
(c) Mauryas
(d) Cholas

Ans: (a)

5. The deep transforming effect that the Kalinga War had on Ashoka has been described in
(a) Archaeological excavations
(b) Rock edicts
(c) Coins
(d) Pillar edicts

Ans: (b)

6. The proud title of ‘Vikramaditya’ had been assumed by
(a) Harsha
(b) Chandragupta II
(c) Kanishka
(d) Samudragupta

Ans: (b)

7. In which region was the first metallic coin used In India?
(a) The Indo-Gangetic plain of central India
(b) The Himalayas
(c) Bihar and Eastern Uttar Pradesh
(d) The Deccan Plateau

Ans: (a)



8. Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by
humans?
(a) Iron
(b) Gold
(c) Tin
(d) Copper

Ans: (d)

9. The philosophy propounded in the Upanishads is known as
(a) Advaita
(b) Vedanta
(c) Yoga
(d) Samkhya

Ans: (b)

10. After the growth of the Vedic religion the most important development in the history of
the so-called Hinduism was the development of
(a) Shaivism
(b) Saktism
(c) Bhagavatism
(d) Tantricism

Ans: (c)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *