Ancient Indian History-Test Set 3

1. The utensils of the Indus Valley people were mainly made of
(a) clay
(b) copper
(c) bronze
(d) brass

Ans: (a)

2. Which of the following metals was not known to the Indus valley people?
(a) gold
(b) silver
(c) copper
(d) iron

Ans: (d)

3. Which of the following objects was not worshipped by the Indus valley people
(a) Mother Goddess
(b) Pashupati Shiva
(c) Trees such as Peepal and Acacia
(d) Trimurti

Ans: (d)

4. At which of the following Harappan sites has a supposed dockyard been found?
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Suktagendor
(d) Sotka Koli

Ans: (b)




5. The economy of the Indus Valley people was based on?
(a) Agriculture
(b) Trade and Commerce
(c) Crafts
(d) All the above

Ans: (d)

6. The Harappan Civilisation declined as a result of
(a) Aryan invasion
(b) Decline in foreign trade
(c) Ecological factors
(d) Not definitely known factors

Ans: (d)

7. The most common animal figure found at all the Harappan sites is
(a) unihorn bull
(b) cow
(c) bull
(d) tiger

Ans: (a)

8. The term Aryan, Indo-Aryan or Indo-European denotes a _____concept?
(a) Linguistic
(b) Racial
(c) Religious
(d) Cultural

Ans: (a)



9. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from
(a) India
(b) Central Asia
(c) Central Europe
(d) Steppes of Russia

Ans: (b)

10. Which of the following Vedas was compiled first?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

Ans: (a)

 

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *