Ancient Indian History-Test Set 2

1. The first metal to be extensively used by the people in India was
(a) Bronze
(b) Copper
(c) Iron
(d) Tin

Ans: (b)

2. Which of the following civilisations is net associated with the Harappan Civilisation?
(a) Mesopotamian
(b) Egyptian
(c) Sumerian
(d) Chinese

Ans: (d)

3. Of the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?
(a) Sir John Marshall
(b) RD Banerji
(c) A Cunningham
(d) Daya Ram Sahani

Ans: (d)




4. The Harappan Civilisation achieved far greater advancement than Sumer, Elam etc. on account of its
(a) town planning
(b) metal working
(c) weights and measures
(d) seals and figures

Ans: (a)

5. The town planning in the Harappan Civilisation was inspired by a regard for
(a) beauty and utility
(b) uniformity
(c) sanitation and public health
(d) demographic factor

Ans: (c)

6. The Indus or Harappan Civilisation is distinguished from the other contemporary civilisations by its
(a) town planning
(b) underground drainage system
(c) uniformity of weights and measures
(d) large agricultural surplus

Ans: (b)

7. Match the location of the following Harappan sites:
List-1 List-2
(Sites) (States)
A. Ropar (i) Uttar Pradesh
B. Alamgirpur (ii) Punjab
C. Kalibangan (iii) Gujarat
D. Dholavira (iv) Rajasthan
E. Banawali (v) Haryana
Codes:
A B C D E
(a) ii i iv iii v
(b) i ii iii iv v
(c) ii i iii iv v
(d) ii iii I v iv

Ans: (a)

8. The date of the Harappan Civilisation (2300-1750 BC) has been fixed on the basis of
(a) Pottery design
(b) Stratification
(c) Aryan invasion
(d) Radio Carbon-14 dating

Ans: (d)



9. Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the purpose of
(a) safety from robbers
(b) protection against cattle raiders
(c) protection against floods
(d) All the above

Ans: (d)

10. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilisation was/were
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Millet
(d) All the above

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *