Ancient Indian History – Test Set 12

1. The main occupation of the Aryans was
(a) Weaving
(b) Agriculture
(c) Trade
(d) Seafaring

Ans: (b)




2. The Rig Veda consists of
(a) 1000 hymns
(b) 1028 hymns
(c) 500 hymns
(d) 2000 hymns

Ans: (b)

3. The Yueh-Chi were driven out from western China by the
(a) Hunas
(b) Rashtrika
(c) Mangols
(d) Bhojakas

Ans: (a)

4. Which of the following explains the duties of Dharmamahamatras?
(a) The Minor Rock Edicts
(b) The two Kalinga Edicts
(c) Arthasastra
(d) Indica

Ans: (a)

5. During the Mauryan period was In the hands of
(a) three boards
(b) four boards
(c) five boards
(d) six boards

Ans: (d)




6. Which of the following Minor Rock Edicts of Ashoka describes the Conquest of
Kalinga by Ashoka?
(a) No. XIII
(b) No. X
(c) No. XI
(d) No. XII

Ans: (a)

7. Which of the following Vedas is rendered musically?
(a) Rig Veda
(b) Yajur Veda
(c) Sama Veda
(d) Atharva Veda

Ans: (c)

8. Of the following who was the hero of a famous drama Malvlkagnimitra written by
Kalidasa?
(a) Vasumitra
(b) Vajramitra
(c) Pushyamitra
(d) Agnimitra

Ans: (d)




9. The duties of Dharmamahamatras are explained in the Minor Rock Edict No___.
(a) X
(b) IV
(c) XII
(d) V

Ans: (d)

10. Which of the following subjects is not dealt with in the Puranas?
(a) Primary creation
(b) Secondary creation
(c) Genealogies of gods
(d) Arithmetic

Ans: (d)

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *