Ancient Indian History-Test Set 1

1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

Ans: (d)


2. The later Vedic Age means the age of the compilation of
(a) Samhitas
(b) Brahmanas
(c) Aranyakas
(d) All the above

Ans: (d)


3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as
(a) Hinduism
(b) Brahmanism
(c) Bhagavatism
(d) Vedic Dharma

Ans: (b)





4. The Vedic Aryans first settled in the region of
(a) Central India
(b) Gangetic Doab
(c) Saptasindhu
(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)


5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Kathopanishad
(d) Aitareya Brahmana

Ans: (a)


6. The famous Gayatrimantra is addressed to
(a) Indra
(b) Varuna
(c) Pashupati
(d) Savita

Ans: (d)


7. Two highest ,gods in the Vedic religion were
(a) Agni and Savitri
(b) Vishnu and Mitra
(c) Indra and Varuna
(d) Surya and Pushan

Ans: (c)





8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the
(a) Yajurveda
(b) Purusa-sukta of Rigveda
(c) Upanishads
(d) Shatapatha Brahmana

Ans: (b)


9. This Vedic God was ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’
(a) Indra
(b) Yama
(c) Marut
(d) Varuna

Ans: (a)


10. The Harappan or Indus Valley Civilisation flourished during the ____ age.
(a) Megalithic
(b) Paleolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic
Ans: (d)
[/bg_collapse]

Spread the Love by Sharing...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *